You are viewing this site in staging mode. Click in this bar to return to normal site.

Cerith Wyn Evans installation 2017

Date:  May 2017

Requirements:

  • Exhibition works
  • Installation of fixings/supplies
  • Close cordination with Tate Britain's art handler team

The Tate Britain required competent and skilled contractors to work alongside Tate Britain's art handlers to install Cerith Wyn Evans installation: Forms in Space … By Light (in Time). The challenge was to create precisely Cerith Wyn Evan's 2km neon lighting artwork without driling holes in the ceiling of the Grade II listed building.

The project included the additional challenge of working with highly fragile neon tubing, with no room for margin or error.

What did MC Designers do?

Given their long-term relationship with the Tate Britain, and experience of working in the Duveen Galleries, MC Designers worked skillfully with the art handler team to ensure that the installation was erected in time. The art handling team unpacked the lights and sorted them into groups so that each section could be carefully fixed in place. Using hydraulic scaffolding, lasers, and colour-coded mapping each section had to be hung at the right height and angle whilst ensuring that its position was correct in relation to the overall installation.

Throughout the project, the team from MC Designers completed the;

  • Fixing of 1,500 perspex discs created by the Welsh artist's Austrian fabricators, Neonline,
  • Fixing of all wires,
  • Co-ordination of all works with art handlers,
  • Installed the lights piece by piece,
  • Removal of fixings and silicone
  • Decoration of South and North Duveens gallery
  • Restoration of galleries to original state.

Results

The Tate Britain benefitted from a completed installation that met the artist's vision.